Konfliktlösning i norsk natur

NOTS, Norsk Organisasjon for Terrengsykling, saknar motsvarighet i Sverige. Det är helt enkelt en intresseorganisation för alla som cyklar bortom asfaltens bedrägliga framkomlighet: skogsstigar, berg, myrar och allt däremellan.

Are Sorensen sitter i styrelsen för NOTS. Lördag 15.30 kommer han till Cykelfestivalen för att berätta hur de hanterar de ofrånkomliga konflikter som uppstår mellan vandrare, skogsägare och terrängcyklister.

Norge har liksom Sverige en omfattande Allemansrätt. Men där, liksom här, höjs ofta röster för att inskränka vår rätt att vistas i naturen. Och då norrmän älskar att vandra och skida i skogen – så hamnar de ofta på kollisionskurs med cyklisterna.
NOTS företräder de trampande, men vill också jobba förebyggande. Inte minst genom att skapa nya, mer avsides belägna cykelstigar och områden där de inte stör någon.

Hjälp til det har NOTS fått av IMBA, International Mountain Bicycling Association. Det är en USA-baserad organisation som, bland mycket annat, driver en banbyggar-skola för alla som vill lära sig designa, bygga och underhålla skogsrundor. Are och 24 personer till från NOTS har gått IMBAS utbildning och raskt satt igång att fixa terrängbanor runt Oslo som inte stör andra.
Are kommer även att berätta om hur IMBA jobbar och vad vi i Sverige kan lära oss av norrmännens exempel.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.