Tillie the Terrible Swede

Titta här vilken fin barnbok som har kommit ut på Random House/Knopf i USA, vi ska göra vårt bästa för att försöka få hem några exemplar till festivalens bokbord. Tillie Andersson född den 23 april 1875, var en svensk sömmerska som utvandrade till USA, sydde sina egna cykelbyxor och blev så framgångsrik att hon åren 1897–1902 kunde titulera sig världens bästa kvinnliga cyklist. Terrible var hon, inte bara för att hon var snabb utan för att den chockerade världen aldrig tidigare hade sett en kvinna på cykel i cykelbyxor. Det var också en politisk manifestation, för att cyklande kvinnor var en symbolisk aktion för kvinnlig rösträtt, suffragetterna hade gärna cyklar.

Ni ser ju själva vilken cool revolutionär man kunde vara med en snygg cykel redan 1890!

 

This entry was posted in extra. Bookmark the permalink.

Comments are closed.